Svijet
0

Scheffer: NATO će razmotriti raketnu zaštitu cijelog savezničkog teritorija

FENA
Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer najavio je u četvrtak u Bukureštu da će NATO razmotriti različite mogućnosti pokrivanja cijelog savezničkog teritorija proturaketnom zaštitom, koja bi bila šireg opsega od planiranoga američkog proturaketnog štita.

"Saveznici su se suglasili da je prijetnja realna i da se s njome treba suočiti", rekao je Scheffer na konferenciji za novinare tokom samita NATO-a.

Ističući da američki raketni štit pruža značajan doprinos zajedničkoj sigurnosti, Scheffer je najavio da će NATO razmotriti različite opcije sveobuhvatnoga proturaketnog sustava obrane kojim bi se pokrio teritorij i stanovništvo svih zemalja članica koji ne bi bili pod "kapom" raketnog štita koji SAD planira instalirati u Češkoj i Poljskoj.

Moguća rješenja iznijet će se na idućem samitu NATO-a koji će se u aprilu 2009. održati u njemačkom Kehlu i francuskom Strasbourgu, rekao je Scheffer.

Američki proturaketni obrambeni štit, čije bi se radari nalazili u Češkoj i rakete-presretači u Poljskoj, izazvao je žestoko protivljenje Rusije koja ga smatra prijetnjom vlastitoj sigurnosti.

Washington, pak, tvrdi da štit nije usmjeren protiv Rusije, nego mu je cilj zaštita od mogućih napada neprijateljskih zemalja, poput Irana i Sjeverne Koreje.

Istodobno, SAD i Češka objavile su u četvrtak da su dovršile pregovore o sporazumu o proturaketnoj zaštiti koji bi uskoro trebao biti i potpisan.

Prema sporazumu, prenosi Hina, američki radar za otkrivanje balističkih raketa bio bi stacioniran u Češkoj i spojen s ostalim američkim proturaketnim postrojenjima u Evropi i SAD-u.