Svijet
0

Scheffer: Makedoniji potrebna zrelost u političkoj kulturi

FENA
Makedonija je napravila krupne korake na polju reforme odbrane, procesu decentralizacije i zastupljenosti etničkih zajednica, ali je važno da država koja teži da bude članica NATO-a ostvari zrelost u političkoj kulturi, izjavio je u petak generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer nakon sastanka s makedonskim predsjednikom Brankom Crvenkovskim u Bruxellesu.

"Ono što smo vidjeli prošle sedmice u (makedonskom) parlamentu nije primjer takve kulture. Predsjednik (Crvenkovski) i ja smo se složili da se to ne smije ponovo dogoditi", rekao je Scheffer.

"Podržavamo formiranje istražne komisije koja će utvrditi sve činjenice vezane za događaje u makedonskom parlamentu što prije", rekao je Scheffer i izrazio nadu da će ovaj incident biti izuzetak.

U Sobranju Makedonije je 25. septembra, za vrijeme sednice parlamenta, izbila tuča poslanika Abduladija Vejselija iz Partije demokratskog prosperiteta i Sadule Durakua iz opozicijske Demokratske unije za integraciju (DUI).

Policija je iste večeri zatvorila prilaze zgradi parlamenta, nakon što su pristalice partije DUI pokušale blokirati okolne ulice i ući u Sobranje, a najmanje pet osoba je uhapšeno, dok su četiri primljene u bolnicu zbog povreda zadobijenih prilikom opiranja hapšenju.

Povodom prijetnji Grčke da bi mogla staviti veto na ulazak Makedonije u NATO zbog spornog imena te države, Scheffer je rekao da neće komentirati spekulacije bez obzira odakle dolaze, prenijela je makedonska agencija MIA.

"NATO nije direktno uključen u pitanje dogovora oko imena. To nije naša dužnost", rekao je Scheffer i dodao da se ono rješava u Ujedinjenim nacijama.

Scheffer je rekao da NATO s velikom pažnjom posmatra tok reformi u Makedoniji, dodajući da Alijansa pokušava "pomoći što više".

Generalni sekretar NATO-a je posebno naglasio značaj učešća Makedonije u međunarodnim mirovnim misijama, posebno u Afganistanu.

Sastankom sa generalnim sekretarom NATO-a Crvenkovski je okončao svoju trodnevnu posjetu Bruxellesu.