Svijet
0

Scheffer: Formiranje afganistanskih trupa prioritet

FENA
NATO bi trebao udvostručiti snage kako bi formirao afganistanske trupe jer je to jedan od ključnih elemenata za stabiliziranje Afganistana, naglasio je u četvrtak u Madridu generalni sekretar Saveza Jaap de Hoop Scheffer.

"Bitno je obučiti nacionalne snage afganistanske sigurnosti", rekao je on na konferenciji za štampu, održanoj zajedno sa španskim ministrom vanjskih poslova Miguelom Angelom Moratinosom.

"Što prije budemo imali opremljene infrastrukture u Afganistanu, to će biti bolje. Tim prije će afganistanska nacionalna vojska dobiti svoja vlastita krila kako bi mogla poletjeti", dodao je generalni sekretar NATO-a.

Afganistanska vojska broji više od 64.000 vojnika, a trebalo bi da do kraja godine dostigne nivo od 80.000 ljudi.

Jaap de Hoop Scheffer također je zatražio bolju koordinaciju međunarodnih napora u obnovi ove zemlje opustošene ratom.

"Odgovor na probleme Afganistana nije vojni već politički, a to se zove obnova i razvoj zemlje", rekao je on.

"Ako me pitate koji su to prioriteti, reći ću vam da postoje dva: bolja međunarodna koordinacija i povećani napori na obuci afganistanskih snaga sigurnosti", dodao je on.

Osim s Moratinosom, generalni sekretar NATO-a u Madridu je razgovarao sa šefom španske vlade Joseom Luisom Rodriguezom Zapaterom i ministrom odbrane Carmeom Chaconom.

NATO već mjesecima insistira na "globalnoj" dimenziji međunarodne akcije i neophodnoj vezi između svojih civilnih i vojnih dimenzija, između izgradnje pravne države i održavanja sigurnosti.