Svijet
0

Scheffer dolazi da upozori

FENA
Svrha današnjeg dolaska generalnog sekretara NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera na Kosovo prenošenje je poruke Albancima i Srbima da se uzdrže od bilo kakvog nasilja u situaciji kad pitanje kosovskog statusa dolazi pred Vijeće sigurnosti, pišu prištinski listovi.

"Zeri" ističe da će se Scheffer i članovi Vijeća NATO-a sastati s članovima pregovaračkog tima Albanaca, komandantom KFORA-a i predstavnicima srpske zajednice i podsjeća da je zapadna vojna alijansa podržala Ahtisaarijev prijedlog da Kosovo dobije nagledanu nezavisnost.

Iz NATO-a je, podsjeća list, ranije stiglo i jasno upozorenje da će međunarodne snage odlučno spriječiti sve eventualne pokušaje nasilja na Kosovu, koji bi mogli biti izazvani nezadovoljstvom zbog odluke o njegovom statusu.

Povodom sutrašnje debate o Kosovu u Vijeću sigurnosti, "Koha ditore" je prenio informaciju AFP-a da bi ona mogla trajati "nekoliko nedjelja".

Prenijeto je također da se očekuje da u Vijeću sigurnosti bude prihvaćen prijedlog Rusije da se na Kosovo uputi specijalna misija, koja bi imala zadatak da napravi izvještaj o tamošnjim prilikama.

Svrha tog izvještaja bila bi, navodno, da se nestalne članice Vijeća bolje upoznaju s onim što se stvarno dešava na Kosovu, prenio je Tanjug.

Štampa je danas objavila i izjavu jednog američkog diplomate koji, prema informaciji "Zerija", smatra da velike članice EU moraju da ubijede ostale zemlje iz tog saveza da glasaju za Ahtisaarijev predlog.