Svijet
0

Scheffer demantira navode "Financial Timesa"

FENA
Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer demantirao je danas navode londonskog "Financial Timesa" da je kritizirao mirovni sporazum o Gruziji koji je postignut između Rusije i Evropske unije (EU) i pojasnio da je rekao samo da postoji povećana zabrinutost vezana za provođenje sporazuma od strane Rusije. Reuters podsjeća da je londonski dnevnik objavio da je Scheffer rekao da sporazum koji je postignut prošle sedmice uz posredovanje francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o povlačenju ruskih trupa iz Gruzije "nije prihvatljiv" jer "pruža previše ustupaka Moskvi".

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai tvrdi da Scheffer nikada nije kritizirao EU i "sigurno ne taj sporazum" s Rusijom.

"Generalni sekretar i dalje potpuno podržava sporazum kome je posredovao predsjednik Sarkozy. On je ipak izrazio rezerve vezano za primjenu plana od šest tačaka od strane Rusije i posebno izrazio zabrinutost za vraćanje na pozicije od prije 7. augusta", rekao je glasnogovornik.

"Mogućnost da ruske snage ostanu u Južnoj Osetiji i Abhaziji nije prihvatljiva", rekao je Scheffer, prenio je radio BBC nešto ranije danas, dok je "Financial times" objavio Schefferov intervju pred njegov dolazak u Tbilisi.

Generalni sekretar je po dolasku u Gruziju rekao da je glavni problem u tome što sporazum sprečava da se odnosi Rusije i NATO-a vrate na staro, pošto se Moskvi omogućava da u otcijepljenim gruzijskim regijama Južnoj Osetiji i Abhaziji zadrži veliki broj vojnika.

Scheffer predvodi delegaciju NATO-a tokom dvodnevne posjete Gruziji, podsjeća Reuters i dodaje da posjeta uključuje prvi sastanak Komisije NATO - Gruzija, koju je zapadna vojna alijansa, u znak podrške Tbilisiju, osnovala poslije gruzijsko-ruskog rata.