Svijet
0

Schefer danas na Kosovu, Carla del Ponte u Rimu

FENA
Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer će danas doputovati na Kosovo gdje će se u Prištini susresti s čelnicima kosovskih Albanaca, a planirana je i njegova posjeta Mitrovici.

Pred put, Scheffer je u srijedu poručio da se demonstracijama, kao nedavno u Prištini, mogu iskazivati stavovi, ali da nasilje šteti ionako složenom kosovskom procesu.

Prvi čovjek Alijanse je danas na Kosovu, a povod je sasvim jasan - Ahtisaarijev plan i sve što slijedi nakon toga, a što će sadržavati ozbiljnu ulogu i odgovornost KFOR trupa i NATO-a.

U najavi posjete rečeno je da će se generalni sekretar Saveza Jaap de Hoop Scheffer susresti s političkim vrhom kosovskih Albanaca, ali i da će, nakon Prištine, posjetiti i Mitrovicu.

U svojevrsnoj poruci pred put on je upozorio da svaki oblik nasilnih demonstracija ugrožava ionako složen proces određivanja konačnog kosovskog statusa.

Scheffer je na taj način prokomentirao nedavne demonstracije u Prištini, obrazloživši da dopušta iskazivanje mišljenja, ali ne i nasilja. Za njega nasilne demonstracije, bilo u Prištini bilo u Beogradu, neće pomoći rješavanju procesa, javio je BBC.

Umjesto toga, Scheffer je poručio da je od suštinske važnosti da sve strane veoma ozbiljno shvate Ahtisaarijeve prijedloge i najavio kako će u nekoliko narednih sedmica posjetiti i Beograd.

U isto vrijeme, šefica haških tužitelja Carla del Ponte posjetila je ministra vanjskih poslova Belgije Carela de Guhta, od kojeg je zatražila podršku za stav da Beograd prije nastavka pregovora mora da uhapsi i prebaci u Haag sve haške bjegunce, prije svih Ratka Mladića.

Šef belgijske diplomatije je, suprotno stavu većine svojih kolega, da ne treba popuštati Srbiji zbog njene eventualne kooperativnosti u rješavanju kososkog problema – pravdao prije svega zvanični stav belgijskog ministarstva vanjskih poslova, stav koji je Carla del Ponte svesrdno podržala. Ona od vlade koja bi uskoro trebalo da bude formirana u Beogradu očekuje konkretnu akciju, a od Evropske unije još jedne konsultacije s njenim kabinetom, kako bi se utvrdilo da li tamošnje vlasti ispunjavaju očekivano.

Glavna haška tužiteljica putuje u Rim s istim ciljem - da uvjeri tamošnje rukovodstvo da nastavku pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom moraju da prethode konkretni koraci vlasti u Beogradu.