Svijet
0

Schaeuble: Izlazak Londona iz EU nanio bi štetu svim ekonomijama

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Izlazak Britanije iz EU naškodio bi britanskim, evropskim i globalnim ekonomijama, rekao je danas njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble.

"Imali bismo godine najtežih pregovora, koji bi bili teški i za EU. Godinama bismo imali tako veliku nesigurnost da bi to bio otrov za ekonomiju Britanije, evropskog kontinenta ali i na globalnom nivou", smatra Schaeuble.

On je istakao da bi Britanija u slučaju izlaska iz EU i dalje mogla da trguje sa evropskim blokom ali ne bi imala prednost pristupa jedinstvenom tržištu a da prije toga ne prihvati slobodno kretanje evropskih državljana ili da vrši uplate u zajednički budžet.

On je odbacio ideju da bi Britanija mogla da slijedi primjer zemalja poput Norveške, koja je prihvatila slobodu kretanja, uplaćuje doprinose u budžet EU i primjenjuje regulative jedinstvenog tržišta.

"Ne mogu da vidim razlog zbog kojeg bi Britanija bila zainteresovana da ostane na jedinstvenom tržištu ako nije u stanju da donese odluke o tome. To nema smisla", dodaje Schaeuble.

Njemački ministar finansija naglašava da bi bila "katastrofa", ukoliko bi Britanija napustila blok, EU bi bila oslabljena bez te zemlje ali neće "izvršiti samoubistvo".