Borba protiv brutalnog režima
0

Scene iz filma "Mad Max" na ulicama Libije

Sarajevo-x.com
Dvojica libijskih pobunjenika snimljeni su u poprilično oštećenom automobilu na ulicama Ajdabiye, što je neodoljivo podsjetilo na scenu iz kultnog filma "Mad Max" (Pobješnjeli Max), u kojem je glavnu ulogu tumačio Mel Gibson.

Jedan od boraca je u rukama držao ručni bacač, te podsjetio na lik "Mad" Maxa Rockatanskog kojeg je Gibson igrao u filmu iz 1979. Preko njihovog automobila koji je oštećen u pucnjavi je bivša libijska državna zastava koja je postala simbol pobune.

I baš kakva je sadašnja situacija u Libiji, tako je i film "Mad Max" govorio o kolapsu civiliziranog društvenog uređenja i početku kraja naftnog doba. Haos u ovoj zemlji na sjeveru Afrike počeo je još 15. februara, nakon što su se desetine hiljada ljudi pobunile protiv njihovog vođe Moammera Gaddafija. Ovaj diktator već 41 godinu provodi brutalan vojni režim te lišava građane javnih objekata kao što su kina i bazeni.

Tokom godina on je uspostavio naftnu industriju koja donosi milijarde dolara za njega i njegove najbliže saradnike, dok ostatak zemlje živi u relativnom siromaštvu. Od ustanka koji je počeo prošlog mjeseca Gaddafi je digao čak i avione na ljude koji su se pobunili protiv njega, te su mnogi od njih poginuli.

Revolucionari se nadaju da će njihova borba za Libiju završiti kao i ona Mad Maxa koji je na kraju uspio poraziti svoje neprijatelje, piše Daily Mail.