ICTY
0

Sazvana statusna konferencija uoči suđenja Karadžiću

FENA
Sudac Iain Bonomy sazvao je još jednu statusnu konferenciju uoči početka suđenja Radovanu Karadžiću, i to za 28. oktobra, javio je BIRN - Justice Report.

Karadžić se posljednji put pojavio pred sudom 17. septembra, kada još nije bila završena dopunjena optužnica protiv njega.

Tužilaštvo je 22. septembra predalo izmijenjenu optužnicu kojom se Karadžić u dvije tačke tereti za genocid, i to u 10 općina, plus Srebrenica, te mu se na teret stavlja i udruženi zločinački poduhvat.

Istovremeno, na teret mu se stavlja ono što je tokom rata počinjeno u 27 općina.

Karadžić je optužen i za “teror, nezakonite napade na civile i ubistva” u Sarajevu počinjene u toku “kampanje granatiranja i snajperisanja”.

Prvu optužnicu protiv Radovana Karadžića, zajedno s Ratkom Mladićem, koja je imala 36 tačaka, podigao je tužilac Richard Goldstone u julu, te je potom dopunio u novembru 1995. godine. Nakon toga, u aprilu 2000. godine tužiteljica Carla del Ponte je ove dvije optužnice spojila u jednu, koja je imala 11 tačaka, i odvojila optužnice protiv bivšeg vojnog i civilnog vođe bosanskih Srba.

Karadžić se još uvijek nije izjasnio o navodima nove optužnice.