Svijet
13

Saznajte šta je Elizabetha II trebala pročitati u slučaju nuklearnog sukoba

SRNA
Kraljica Elizabetha II (Foto: AFP)
Kraljica Elizabetha II (Foto: AFP)
U odnosima između Sovjetskog Saveza i Zapada je prije 30 godina vladala takva napetost da su britanski zvaničnici napisali govor koji je kraljica Elizabetha II trebalo da pročita u slučaju izbijanja nuklearnog sukoba.

Britanski Nacionalni arhiv danas je iznio na svjetlost dana tajna dokumenta koja otkrivaju da je britanska administracija 1983. godine sastavila govor kojim je kraljica, za slučaj da zatreba, trebalo da se obrati naciji uoči eventualnog izbijanja nuklearnog rata sa Rusijom, i da pozove sunarodnike da ostanu jedinstveni i odlučni pred "ludilom rata", piše danas britanski list Guardian.

Govor je bio dio tajne vježbe održane s ciljem da se Velika Britanija pripremi za slučaj izbijanja sukoba svjetskih razmjera.

U govoru koji nikada nije održala, kraljica bi opisala "ratnu pomamu" i "pogubnu moć zloupotrijebljene tehnologije" i pozvala bi Britance da skupe snagu i pokažu odlučnost kakvu su ispoljili tokom prethodna dva rata u borbi za opstanak.

Bilo je predviđeno da govor bude pročitan na radiju u proljeće 1983. godine kada su odnosi između SAD i Sovjetskog Saveza bili na najnižem nivou.

Ovaj izuzetni tekst dio je jezivog ratnog scenarija na 320 strana, pod šifrovanim nazivom Wintex-Cimex 83, koji je sastavilo visoko osoblje obavještajne službe i ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova.

"Ukoliko porodice ostanu jedinstvene i odlučne, pružajući utočište onima koji žive sami i nezaštićeni, volja naše zemlje da preživi neće biti slomljena", zaključak je s kojim je kraljica trebalo da završi svoj ratni govor.

Govor je, trideset godina kasnije, u javnost pustio britanski Nacionalni arhiv zajedno sa drugim dokumentima, među kojima je i prepiska premijera Margaret Thatcher u kojoj ona odbacuje ideju da se tada 21-godišnji William Hague, koji danas obavlja dužnost šefa diplomatije, angažuje u svojstvu savjetnika Ministarstva finansija, prenose agencije.

Čelična lady je, pokazuju ovi dosad tajni spisi, tajno planirala i da vojska prevozi ugalj po zemlji u slučaju da rudari stupe u štrajk, a vladini zvaničnici su razmatrali mogućnost da se Essex i Kent namjerno poplave kako bi se spriječilo da vodena stihija proguta London, a Britanija je poslala lasersko oružje za "zasljepljivanje" argentinskih pilota tokom rata za Foklandska ostrva.