Svijet
0

Savezno tužilaštvo traži zatvaranje aerodroma Congonhas

FENA
Foto: Reuters; Congonhas
Foto: Reuters; Congonhas
Savezno tužilaštvo Brazila objavilo je da je zatražilo zatvaranje aerodroma Congonhas u Sao Paulu, nakon avionske katastrofe u kojoj je poginulo više od 200 osoba.

Tužilaštvo je u noći sa srijede na četvrtak zatražilo od civilne pravde "prekid slijetanja i polijetanja na glavnoj i pomoćnoj pisti" ovog aerodroma, koji se nalazi u samom centru Sao Paula a koji ima najveći zračni promet u Latinskoj Americie sa 630 dnevnih slijetanja i polijetanja prosječno.

Ono traži da zračni terminal prekine svoje "aktivnosti sve dok se ne potvrde uvjeti sigurnosti i otklone sumnje u mogućnost nesreće".

Izvršni predsjednik brazilske aviokompanije TAM Marco Bologna potvrdio je sinoć da niko od 186 ljudi koji su se nalazili u avionu nije preživio nesreću.

O uzrocima nesreće on nije, međutim, htio ništa da kaže, objašnjavajući da je prerano za to.

U zemlji je proglašena trodnevna žalost, a zastave zemalja učesnica na Pananameričkim atletskim igrama bit će istaknute na pola koplja.

Dvije crne kutije Airbusa 320 bit će poslane na alanlizu u SAD, rekao je Deonstenes Tores, predsjednik komisije senata koja istražuje probleme civilne avijacije Brazila.