Svijet
0

Saveznik Angele Merkel protiv debate o sankcijama Rusiji

FENA
Rasprave o uvođenju sankcija Rusiji mogle bi nepotrebno isprovocirati Moskvu uoči samita Evropske unije o gruzijskoj krizi, ocijenio je istaknuti dužnosnik stranke njemačke kancelarke Angele Merkel.

Predsjedavajući odbora za vanjsku politiku njemačkog parlamenta Ruprecht Polenz također je izjavio za dnevnik Neuen Osnabrücker Zeitung da bi debata o kaznenim mjerama protiv Moskve mogla ugroziti jedinstvo članica EU-a.

Šef francuske diplomatije Bernard Kouchner rekao je u četvrtak da lideri EU-a razmatraju mogućnost uvođenja sankcija Rusiji, podsjeća Reuters.

Francuska, predsjedavajući EU-a, sazvala je za ponedjeljak sastanak šefova vlada zemalja Unije na kojem bi se razgovaralo o situaciji u Gruziji.

Evropska unija je osudila odluku Rusije da prizna nezavisnost gruzijskih separatističkih regija Južne Osetije i Abhazije, ali je ostala uzdržana prema prijedlozima za uvođenje sankcija.

Polenz je rekao da su zemlje članice EU-a pokazale jedinstvo i poslale signal Moskvi da njezino djelovanje u gruzijskoj krizi neće proći bez posljedica po saradnju s EU-om.

Evropska unija mora usvojiti jedinstven stav i utvrditi jasan politički kurs prema Rusiji, ocijenio je on.