Svijet
0

Savez pisaca Rusije nagradio Šešelja

FENA
Savez pisaca Rusije dodijelio je Vojislavu Šešelju, lideru Srpske radikalne stranke optuženom pred Haškim tribunalom, nagradu za zaštitu nacionalnih interesa svog naroda, koja je u Šešeljevom odsustvu danas uručena njegovoj supruzi Jadranki.

Nagradu s imenom pravoslavnog filozofa Eduarda Volodjina, koja se dodjeljuje ruskim i stranim pjesnicima, historičarma, književnicima i kulturnim i javnim radnicima, Jadranki Šešelj uručio je u Moskvi predsjednik Saveza Valerij Ganičev.

"Nagrada je dodijeljena borcu za jačanje nacionalnog duha i nezavisnosti i nepokolebljivu volju", rekao je Ganičev, predajući Jadranki Šešelj lentu, diplomu za slovensko bratstvo i sat "koji otkucava vrijeme do njegove slobode".

Predsjednik Saveza pisaca Rusije rekao je da je Šešelj pozivao na ujedinjenje Srba, "što se nije svidjelo neprijateljima srpskog naroda i novim gospodarima svijeta", i podsjetio da su nagradu ranije dobili bivši predsjednik SRJ i Srbije Slobodan Milošević i publicist Dragoš Kalajić.

Ganičev je istakao da je Savez "uvijek bio na strani Srbije, Jugoslavije u borbi srpskog naroda protiv snaga zla i agresije".

Supruga lidera SRS-a je rekla da Šešelja "vodi ideja zbog koje je i utamničen - ideja svih rodoljuba i slobodoumnih ljudi" i da "slovenski duh mora pobijediti jer je duh čovječnosti i pravednosti".

Ona je dodala da je Šešelj poslije okončanja štrajka glađu u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu rekao da mu je "ovoga puta pomogao Bog i Rusija".

Na uručivanju nagrade bio je i proslavljeni ruski pisac Valentin Rasputin, a prisutni članovi i čelnici Saveza poručili su Šešelju "da izdrži, da bude zdrav i nepokolebljiv kao i uvijek u borbi protiv svijeta u kojem je sve na prodaju".

U ime stranke na nagradi je zahvalila funkcionerka SRS-a Gordana Pop-Lazić, rekavši da u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije "niko nije izdavao naredbe da se vrše zločini" a da SAD "pokušavaju nekom presudom da proglase srpski narod genocidnim". Ona je izrazila nadu da će Rusija u perspektivi odlučiti da postavi pred Generalnu skupštinu UN-a zahtjev za preispitivanje legitimnosti rada Tribunala, prenosi Tanjug.

Rukovodstvu Saveza pisaca Rusije gošće iz Beograda uručile su dvije Šešeljeve knjige, "Ideologija srpskog nacionalizma" i "Svjedok odbrane Slobodana Miloševića u haškom procesu".