Svijet
0

Saudijski kralj nazvao Putina čovjekom mira i pravde

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Saudijski kralj Abdullah pohvalio je ruskog predsjednika Vladimira Putina dočekujući ga u nedjelju navečer u Rijadu i predstavljajući kao "čovjeka mira, pravde i prava", želeći time istaknuti "prijateljstvo" Saudijske Arabije s Rusijom. "U predsjedniku Putinu vidim državnika, čovjeka mira, pravde i prava. Zbog toga Saudijska Arabija pruža Rusiji ruku u stvaranju temeljnog prijateljstva", rekao je saudijski suveren, čije je riječi u ponedjeljak objavila zvanična agencija Spa, a prenio AFP.

Odnosi između Saudijske Arabije i Rusije su "solidni" a "odnosi saudijskog naroda s ruskim narodom su još solidniji", jer je Rusija bila prva zemlja koja je priznala saudijsku kraljevinu u trenutku njenog stvaranja 1932., dodao je kralj.

U znak priznanja kralj je odlikovao predsjednika Putina Ordenom kralja Abdela Aziza, utemeljitelja kraljevine, što je najveće odlikovanje koje se dodjeljuje stranim dužnosnicima.

Putin, koji u ponedjeljak završava zvaničnu dvodnevnu posjetu Saudijskoj Arabiji, prvoj jednoga ruskog šefa države ovoj zemlji, naglasio je svoju volju u promociji bilateralnih odnosa.

"Posljedjih godina nema više ideoloških razlika između Rusije i arapsko-muslimanskog svijeta", rekao je Putin, izražavajući svoje poštovanje u doprinosu koji je saudijski suveren pružio kako bi Rusija 2005. dobila status posmatrača unutar Organizacije islamske konferencije (OIC), koja broji 57 zemalja.