Svijet
0

Saudijski kralj dao oprost žrtvi silovanja

FENA
Saudijski kralj Abdullah dao je oprost žrtvi silovanja koja je osuđena na 200 udaraca što je bila sama s muškarcem koji nije bio u srodstvu s njom kada ih je napala grupa muškaraca i silovala ih, javile su u ponedjeljak saudijske novine.

Slučaj je izazvao međunarodno zgražanje. U rijetkoj kritici svog saveznika, Bijela kuća je izrazila svoju "zapanjenost" presudom koja je izrečena ženi. Kanada ju je nazvala barbarskom.

Saudijski ministar pravde Abdullah bin Mohammed al-Sheik izjavio je novinama al-Jazirah kako oprost ne znači da kralj sumnja u pravosuđe kraljevstva nego da je to učnio "u interesu naroda", prenosi AP.

"Kralj uvijek nastoji ublažiti patnje građana kada bude siguran da će te presude ostaviti psihološke posljedice na osuđene ljude, iako je on uvjeren i siguran da su sve presude poštene", navodi al-Jazirah riječi al-Sheika.

Žrtva u ovom slučaju, poznata kao "djevojka iz Qatifa", nazvana po svom rodnom gradu na istoku Saudijske Arabije, bila je u automobilu s prijateljem iz srednje škole u 2006. kada su ih napali i silovali sedmorica muškaraca.

Ona je prvobitno osuđena u novembru 2006. na nekoliko mjeseci zatvora i 90 udaraca što je bila sama u automobilu s muškarcem s kojim nije u srodstvu niti u braku, što predstavlja kršenje stroge segregacije spolova u kraljevstvu.

Žena, kojoj je bilo 19 godina u vrijeme kada je silovana, izjavila je da se sastala s muškarcem kako bi zatražila da joj vrati njenu sliku jer se nedavno vjenčala.

Sud je u odgovoru na njenu žalbu više nego udvostručio kaznu na 200 udaraca i na šest mjeseci zatvora.

Američki predsjednik George Bush izrazio je gnjev kada je čuo kaznu, rekavši da se pita kako bi on lično reagirao da je bila u pitanju jedna od njegovih kćerki. On je, međutim, izjavio da nije direktno izrazio svoj stav saudijskom kralju, koji je američki saveznik.

Ministarstvo pravde branilo je presudu, tvrdeći kako je djevojka imala tajnu vezu s muškarcem.

Al-Sheik je izjavio za al-Jazirah u ponedjeljak da je kralj jedini zvaničnik koji može dati oprost i da je to i učinio uprkos vladinom stavu da je saudijski pravni sistem "pošten i pravedan".

"Kraljevo naređenje učvršćuje i potvrđuje poznate stavove o islamskim sudovima. Efikasne sudije razmatraju različite slučajeve i objavljuju svoje presude, a oni koji su osuđeni imaju pravo na žalbu", izjavio je al-Sheik.

Sedmorica ljudi koji su silovali i djevojku i muškarca prvobitno su osuđeni na zatvorske kazne u obimu od 10 mjeseci do pet godina. Te presude su im povećane na između dvije i devet godina nakon što su uložili žalbu.