Svijet
0

Saudijski kralj Abdullah u Turskoj: Jačanje strateškog partnerstva

FENA
Saudijski kralj Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud u pratnji brojnog političke i privredne delegacije boravi u trodnevnom posjetu Turskoj, prvom nekog saudijskog suverena Turskoj od 1966. godine, čiji je cilj izgradnja strateškog partnerstva dviju zemalja.

Turska i Saudijska Arabija su u utorak navečer, već prvog dana trodnevnog posjeta kralja Abdullaha, potpisale sedam sporazuma, među kojima i o vojnoj suradnji. Tim dokumentima koji su označeni kao prijelomna tačka u odnosima Ankare i Rijada otvoreni su, rečeno je, novi obzori strateškog partnerstva dviju zemalja, javila je Hina.

Turska je inače 1996. potpisala i dva vojna sporazuma s Izraelom, čiji detalji nisu nikada dokraja obznanjeni.

Poticaj jačanju tursko-saudijskih veza dali su, opća je ocjena, posljednji dramatični sukobi na jugu Libana. Kralj Abdullah i njegovi turski domaćini predsjednik Ahmet Necdet Sezer i premijer Recep Tayyip Erdogan oštro su osudili nesrazmjernu upotrebu izraelske vojne sile u Libanu, te pozvali na hitan prekid neprijateljstava i povlačenje izraelskih postrojbi sa zaposjednutog libanskog teritorija.

Saudijski monarh je ocijenio da sekularno ustrojstvo Turske nije prepreka na putu jačanja međusobnih odnosa. Istaknuo je da ta euroazijska zemlja, članica NATO pakta, kandidat za ulazak u punopravno članstvo EU, kao prva muslimanska zemlja koja je priznala Izrael, može biti živi most suradnje između istoka i zapada.

Kralj i njegova brojna obiteljska i poslovna svita koja je u srijedu nastavila posjet Istanbulu (340 ljudi) doputovala je u sedam putničkih zrakoplova. Na raspolaganje su im stavljena tri najraskošnija hotela u 15-milioskom gradu na Bosporu i 170 luksuznih vozila.

Kralj Abdullah je tokom razgovora s predsjednikom Sezerom i premijerom Erdoganom pozornost usredotočio na zajednička nastojanja da se prošlogodišnja trgovinska razmjena od 2,8 milijardi dolara za tri godine utrostruči.