Pronašao skandalozne podatke
0

Saudijski haker "provalio" u Assadov mail?

FENA
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad
Saudijski haker sa internet-nadimkom Al Pacino provalio je u ličnu elektronsku poštu predsjednika Sirije Bashara el-Assada i nekoliko sirijskih ministarstava.

Salman el-Anzi (Al Pacino) je, navodno, u mailu sirijskog lidera pronašao mnogo "skandaloznih podataka" i tvrdi da je kopirao približno četiri gigabajta tajne Assadove prepiske, kompromitirajući materijal o njegovim saradnicima i činjenice koje svjedoče o tome da Iran podržava Damask, javio je Itar-Tas.

"Elektronski gusar" je zaprijetio da će objaviti te informacije, uključujući i fotografije sirijskog predsjednika ukoliko on tokom dva dana ne ispuni njegove zahtjeve.

U svom ultimatumu Al Pacino traži od Assada da "neodložno podnese ostavku i prekine ubijati Sirijce".

Arapska TV izvještava i da je haker "provalio" na internetske stranice sirijskih ministarstava, između ostalog ministarstva za informiranje, unutrašnje poslove, privredu i trgovinu, kao i na Internetsku stranicu sirijske skupštine.

U Siriji već deset mjeseci traje oružani sukob vladinih snaga sigurnosti i antivladinih grupa Asadovih protivnika u kojem je, po podacima UN-a, poginulo više od 5.400 osoba.

Arapska liga predložila je Vijeću sigurnosti UN-a nacrt rezolucije kojom se preporučuje Asadu da se dobrovoljno povuče sa vlasti.