"Ugrožen mu život"
0

Saudijski diplomata s gay sklonostima traži azil u SAD-u

Sarajevo-x.com
Članovi počasne saudijske garde (Foto: AP)
Članovi počasne saudijske garde (Foto: AP)
Saudijski diplomat u Los Angelesu koji ima homoseksualne sklonosti zatražio je politički azil u Sjedinjenim Državama, tvrdeći da mu je život u opasnosti, ukoliko bi se vratio u svoju zemlju, piše "Daily Mail".

Diplomat, kojeg je NBC identificirao kao Alija Ahmada Asserija, prvi je sekretar saudijskog konzulata u Los Angelesu. On je navodno američkim zvaničnicima rekao da su mu saudijski dužnosnici odbili obnoviti diplomatski pasoš i dali mu otkaz nakon što su otkrili da je gay i da je blizak prijatelj s Jevrejkom.

"Moj je život u velikoj opasnosti ovdje i ako odem natrag u Saudijsku Arabiju oni će me javno smaknuti u po bijela dana", rekao Asseri NBC-u e-mailom.

Asseri je pismo objavio i na saudijskoj web-stranici kritizirajući zaostalost svoje zemlje, kao i ulogu "militantnih imama' koji "ne poznaju toleranciju islama".

U pismu je Asseri također zaprijetio da će javno obznaniti neugodne informacije o članovima saudijske kraljevske porodice koji žive u Sjedinjenim Državama, naveo je NBC.

Homoseksualnost se smatra nemoralnom u Saudijskoj Arabiji i tretira se kao teško krivično djelo.

Posljednji saudijski diplomat koji je zatražio azil u Sjedinjenim Državama bio je Mohammed al-Khilewi, zvaničnik UN-a koji je potražio zaštitu 1994. godine. On je prethodno javno kritizirao nepoštivanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, a također je i izrekao riječi podrške za terorizam.