Svijet
2

Saudijska princeza uhapšena u SAD-u zbog trgovine ljudima

Klix.ba
Saudijska princeza Meshael Alayban (42) optužena je za trafiking i mogla bi biti kažnjena sa 12 godina zatvora, nakon što je navodno držala 30-godišnju Kenijku, kojoj je oduzela pasoš, u svom stanu u Orange Countyju, Californija.

Alayban je određena kaucija od pet miliona dolara nakon što je optužena za držanje robinje protiv njene volje. Uhapšena je nakon što je Kenijka pobjegla iz njene kuće, utrčala u autobus i jednom od putnika rekla da je bila žrtva trgovine ljudima.

Putnik joj je pomogao da kontaktira policiju, koja je u princezinom domu pronašla još četvero sluga sa Filipina, navodno u istom stanju kao i 30-godišnja Kenijka. Ona je unajmljena putem agencije u Keniji u martu prošle godine, a pasoš joj je Alayban oduzela čim je stigla u Saudijsku Arabiju. Alayban je udata za člana porodice Al Saud, vladajuće porodice u Saudijskoj Arabiji, princa Abdula Rahmana bin Nassera bin Abdulaziza al Sauda.

Policija navodi da je porodica princeze Alayban u SAD stigla u maju, zajedno sa Kenijkom i još četiri žene sa Filipina.

Saudijski konzulat u Los Angelesu platio je kauciju za Alayban, kojoj je određeno da nosi uređaj za praćenje, kako ne bi pobjegla iz zemlje.

"Ovdje se ne radi o problemima sa ugovorom, već o držanju nekoga zarobljenim i protiv njegove volje", rekao je Tony Rackauckas, okružni tužilac Orange Countyja.

Alayban se nije pojavila na sudu. Njen advokat Paul Meyer je rekao kako je riječ o svađi zbog ugovora i da njegovoj klijentici nije trebala biti dodijeljena tolika kaucija samo zato što je bogata.

Žrtva je neprekidno radila za princezinu porodicu, kuhala, čistila i brinula o djeci. Obećana joj je plata od 1.600 dolara, ali je primala samo 200 dolara, naveo je David Maggard Jr, šef policije iz Irvinea.

Kenijka je u inozemstvu radila kako bi platila liječenje za bolesnu kćerku. Alayban je njen i pasoše četiri druge žene držala zaključane u sefu otkako su stigli u SAD. Ostale žene dobrovoljno su napustile princezin dom kada je policija stigla. Insistirale su na tome da su bile slobodne te nikakve optužbe nisu podignute u njihovom slučaju.