Svijet
1

Saudijska Arabija: Urednik internetske stranice osuđen na sedam godina zatvora i bičevanje

FENA
Raif Badawi
Raif Badawi
Urednik društvene internetske stranice u Saudijskoj Arabiji osuđen je na sedam godina zatvora i 600 udaraca bičem zbog osnivanja foruma koji krši islamske vrijednosti i propagira liberalna razmišljanja, izvijestili su u utorak saudijski mediji.

Raif Badawi, koji je osnovao stranicu "Slobodni saudijski liberali" na kojoj se razgovaralo o ulozi religije u Saudijskoj Arabiji, uhapšen je u junu 2012. godine zbog optužbi za cyber kriminal i neposlušnost prema svom ocu - što je zločin u konzervativnoj kraljevini.

Sudija je također naredio zatvaranje internetske stranice, javio je Reuters. Zvaničnici Nacionalnog društva za ljudska prava Saudijske Arabije nisu bili dostupni za komentar.

Na Badawijevoj internet stranici nalaze se članci koji kritikuju više vjerske ličnosti kao što je glavni muftija.

Human Rights Watch je saopćio u decembru da je Badawi suočen s mogućom smrtnom kaznom nakon što je sudija izrazio mogućnost da će mu biti suđeno za apostaziju, ali je sudija kasnije promijenio mišljenje, kazavši kako smatra da Badavi nije počinio apostaziju.

Apostazija, odnosno otpadništvo od vjere, automatski se kažnjava smrću u Saudijskoj Arabiji, zajedno s drugim zločinima kao što je bogohulstvo.