Svijet
0

Saudijska Arabija prihvatila Bin Ladenovu porodicu

FENA
Osama bin Laden
Osama bin Laden
Saudijska Arabija odobrila je ulazak u zemlju za tri udovice i djecu Osame bin Ladena na osnovu humanitarnih razloga, piše u subotu arapski dnevnik Ahskar al-Awsat.

Pozivajući se na neimenovanog saudijskog zvaničnika, dnevnik navodi da su vlasti u Rijadu uvjerene da supruge i djeca bivšeg vođe Al Kaide "nisu učestvovale u operacijama ove ekstremističke grupe", prenosi France Presse.

Supruge Bin Ladena, dvije Saudijke i jedna Jemenka, stigle su u Saudijsku Arabiju sa svojih desetero djece u petak, nakon što su deportovane iz Pakistana.

Bin Ladenova porodica je bila u pritvoru u Pakistanu od njegovog ubistva u ovoj zemlji u akciji američkih specijalaca 2. maja prošle godine, a njeno protjerivanje, predviđeno ranije ovog mjeseca, odgađano je dok nije postignut dogovor sa Saudijskom Arabijom.

Osama bin Laden, bogataš iz Saudijske Arabije, godinama je bio najtraženiji terorista na svijetu, poslije napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i zgradu Pentagona u Wasingtonu 11. septembra 2001. godine, kada je poginulo skoro tri hiljade ljudi.