Svijet
0

Saudijska Arabija neće dozvoliti masakr u Siriji

SRNA
Turki el-Fajsal
Turki el-Fajsal
Saudijski princ Turki el-Fajsal izjavio je danas da arapske države neće dozvoliti da se dogodi masakr nad sirijskim narodom i sugerisao da sirijski predsjednik Bashar al Assad neće dobrovoljno odstupiti sa vlasti.

Diplomatski napori za rješavanje krize u Siriji trenutno su u zastoju, a Assad je odbio mirovni plan koji je početkom novembra usvojen odlukom 22 članice Arapske lige.

Planom je predviđeno da se sirijske vojne snage povuku u kasarne i da posmatrači iz arapskih zemalja dođu u Siriju, gdje mjesecima traju antirežimski protesti.

Princ Turki, nekadašnji šef saudijske obavještajne službe, ima veliki uticaj iako više ne obavlja nijednu javnu funkciju. On je izrazio uvjerenje da Arapska liga "neće sjediti po strani i dozvoliti nastavak masakra nad sirijskim narodom".

Sirija je pogođena ekonomskim sankcijama iz SAD i EU, a Arapska liga ju je suspendovala zbog akcija protiv antivladinih demonstranata.

"Uvedene su sankcije. Smatram da će u bliskoj budućnosti biti još mjera", rekao je princ Turki na konferenciji za novinare u Beču.

Rusija i Kina su blokirale usvajanje sankcija u Vijeću sigurnosti UN, a Moskva je upozorila zapadne zemlje da ne treba da se miješaju u unutrašnje poslove Sirije, njenog starog arapskog saveznika.