Svijet
98

Saudijska Arabija na putu da obori "rekord" smrtnih kazni

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlasti Kraljevine Saudijske Arabije smaknule su 110. osobu ove godine, čime su na putu da obore svojevrsni rekord postavljen još 1995.

Od početka 2015. godine pa do danas, Saudijska Arabija dostigla je povećanje broja smaknuća od čak 26 posto u odnosu na broj zabilježen od januara do jula 2014. godine.

Posljednja smaknuta osoba, Mugrib al-Thanyan, proglašen je krivim za ubistvo sugrađanina koje je uslijedilo nakon svađe, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kraljevine.

Smrtna kazna dosuđuje se na osnovu stroge verzije šerijata pod kojim se ubistva, silovanja, pljačke i trgovina drogama kažnjavaju najstrožijom kaznom. Smaknuća se izvršavaju uglavnom javnim odsijecanjem glave mačem.

Prošle godine broj izvršenih smaknuća bio je 87, dok je 1995. godine Kraljevina ubila 126 svojih građana. To znači da je do obaranja neslavnog rekorda ostalo "samo" 16 smaknuća.

Prošle godine u SAD-u su smaknute 34 osobe, prema podacima Amnesty Internationala u Iranu su smaknute 734 osobe, a u Kini 2.300, uključujući i 2013. godinu.