Svijet
1

Saudijska Arabija: Još tri osobe umrle od MERS-a

FENA
Još tri osobe umrle su u Saudijskoj Arabiji nakon što su se zarazile koronavirusom MERS, saopćilo je u nedjelju ministarstvo zdravstva, čime je broj žrtava u ovoj bliskoistočnoj kraljevini povećan na 47.

Jedan 74-godišnji Saudijac u Medini umro je nakon što se virusom inficirao jer je došao u kontakt sa zaraženom osobom.

Drugi 56-godišnji stranac, koji je bio uposlenik zdravstvenog sektora, također je umro u Medini, dok je 53-godišnji Saudijac, koji je patio od drugih hroničnih bolesti, umro u Rijadu.

Ministarstvo zdravstvo je također objavilo da se dodatnih pet osoba zarazilo koronavirusom, među kojima je 18-godišnji dječak i trogodišnja djevojčica u Hafr el-Batenu koja se virusom zarazila nakon što je bila u kontaktu s osobom koja se inficirala.

Ostalo troje zaraženih su saudijski državljani.

Saudijska Arabija je najteže pogođena MERS-om od kojeg je umrlo 47 osoba u Kraljevini, a sveukupno su od ovog virusa umrle 52 osoba diljem svijeta.

Saudijske vlasti su saopćile da se 96 osoba zarazilo u Kraljevini, a na svijetu je ukupno zaraženo 110 osoba.

Stručnjaci istražuju MERS, odnosno Bliskoistočni respiratorni sindrom, za kojeg još ne postoji vakcina i ima veoma visoku stopu smrtnosti koja iznosi više od 51 posto.

Smatra se da je sličan SARS-u, koji je nastao u Aziji 2003. godine i kojim se zarazilo 8.273 ljudi, a devet posto njih je umrlo.

Za MERS se smatra da se prenosi sa životinje na čovjeka i ima simptome slične gripi s tim da također izaziva brzo propadanje bubrega.