Svijet
0

Saudijska Arabija: Iran smrt hadžija koristi u političke svrhe

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Iranske vlasti objavile su kako je njihova istraga pokazala da je tokom gužve nastale na ovogodišnjem obavljanju hadža poginulo 464 Iranaca, a ne 161 kako tvrdi Saudijska Arabija. Saudijske vlasti optužuju Iran za politizaciju tragedije.

Prema izvještaju saudijske policije smrtno je stradalo 769 osoba, a 934 su povrijeđene.

Saudijci su posljednjih dana bili na meti kritika brojnih svjetskih zvaničnika zbog navodne loše organizacije ovogodišnje manifestacije, koja je u konačnici prouzrokovala tragediju.

Iranske vlasti ipak iznose različite brojke kada je riječ o poginulim hadžijama. Prema njihovim podacima, više od hiljadu hadžija je poginulo u stampedu. Pakistan, Indija i Indonezija također iznose znatno veće brojke poginulih od onih koje navode saudijske nadležne službe.

Iranski lider ajatolah Ali Khamenei najavio je
Iranski lider ajatolah Ali Khamenei najavio je "žestoke mjere" ukoliko Saudijci ubrzo ne isporuče tijela poginulih Iranaca (Foto: EPA)
Iranski vođa ajatolah Ali Khameneni pozvao je Saudijsku Arabiju da se izvini za ovu strategiju, te upozorio na "žestoke mjere" ukoliko Rijad u skorije vrijeme ne isporuči tijela preminulih Iranaca.

S druge strane ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir optužio je Iran za "igranje političkih igara" te zloupotrebu katastrofe. Također, poziva Teheran da sačeka rezultate istrage koju je naredio saudijski kralj Salman.

Odnosi između Irana i Saudijske Arabije u posljednje vrijeme veoma su zategnuti, prije svega zbog saudijskih zračnih udara na položaje Husi pobunjenika u Jemenu. Naime, Iran je glavni finansijer šiitskih Husi pobunjenika koji se u Jemenu bore protiv sunitskih vlasti koje podržava saudijska kraljevska porodica.

Mnogi ovaj sukob smatraju ratom ovih dviju bliskoistočnih velesila na teritoriji treće države - Jemena.