Svijet
0

Saudijska Arabija i SAD najveći "klimatski grešnici"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Saudijska Arabija i Sjedinjene Američke Države proglašeni su najvećim "klimatskim grešnicima" na svijetu, saopćile su u petak ekološke organizacije navodeći kao razlog njihovu sve veću emisiju ugljičnog dioksida i neodgovarajuću politiku vlada u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Prema podacima Evropske mreže za klimatsku akciju, koja je u petak na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama na Baliju objavila listu "klimatskih grešnika", Australija je zauzela treće mjesto, ali uz napomenu da će ta zemlja brzo pasti na listi ako odluku o ratifikaciji Protokola iz Kyota ne budu pratile konkretne akcije, prenio je AP.

Godišnju listu 56 industrijaliziranih i zemalja u razvoju koje zajedno ispuštaju u atmosferu više od 90 posto ukupne količine ugljičnog dioksida sastavila je ekološka grupacija "Germanwatch" na osnovu podataka o nivou zagađenja i trendovima, kao i ukupnoj politici prema klimatskim promjenama.

Iznenađuje podatak da je Kina, za koju neki stručnjaci vjeruju da je po emisiji štetnih plinova već nadmašila SAD, pohvaljena za napredak koji je postigla u posljednje dvije godine prvenstveno za povećanje energetske efikasnosti i promociju obnovljive energije i da je sa 14. mjesta najvećih zagađivača pala na 17.

Najveći svjetski izvoznik nafte Saudijska Arabija već je drugu godinu zaredom najveći "klimatski grešnik", što je u najvećoj mjeri posljedica politike koja uglavnom blokira pokušaje za smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

Druga zemlja na listi je SAD, jedina veća industrijalizirana država koja još nije ratificirala Protokol iz Kyota nakon što je to ove sedmice učinila nova australska vlada.

Švedska je na listi najvećih "klimatskih grešnika" zauzela najbolje posljednje mjesto, ali čak i ona može poboljšati mjere za smanjenje emisije ugljičnog dioksida, smatraju ekološke organizacije.

Tek nešto lošije od Švedske su Njemačka, Island i Meksiko.