Nisu sumnjivi
0

Saudijska Arabija: Dobrodošlica za porodicu Osame Bin Ladena

SRNA
Osama bin Laden
Osama bin Laden
Zvaničnici Saudijske Arabije izjavili su da udovice i djeca Osame Bin Ladena, koji su stigli u ovu kraljevinu prošle sedmice, nisu sumnjivi ni po kojem osnovu.

Tri žene i 11 djece deportovani su iz Pakistana, a portparol saudijske administracije rekao je da su oni prihvaćeni iz humanitarnih razloga.

Udovice ubijenog vođe Al Qaide bile su u pritvoru u Pakistanu nakon što je njihov suprug poginuo u akciji američkih specijalaca u maju prošle godine.

"Saudijska Arabija djelovala je iz humanitarnih razloga. Za sada nema dokaza o njihovoj umiješanosti u bilo kakve kriminalne ili nezakonite aktivnosti", izjavio je portparol saudijskih vlasti, a prenosi državna agencija SPA.

Portparol je rekao da je grupu dočekala i pozdravila njihova rodbina po dolasku iz Jedahha.

Pakistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Saudijska Arabija zemlja koju su Bin Ladenove supruge i djeca odabrali.

Jedna žena i dvoje najstarije djece bili su poslije Bin Ladenovog ubistva optuženi za ilegalan ulazak u Pakistan, a prošle sedmice su odslužili kaznu od 45 dana pritvora u jednoj vili.
Tokom pritvora, sa udovicama su bila i sva ostala djeca, a poslije odsluženja kazne donesena je odluka o njihovoj deportaciji.

Dvije najstarije udovice imaju saudijsko državljanstvo, a za treću se pretpostavlja da je iz Jemena i da će otputovati u tu zemlju.