Svijet
20

Saudijska Arabija daje tri milijarde dolara za vojsku Libana

Klix.ba
Michel Suleiman i saudijski princ Salman bin Abdulaziz al-Saud (Foto: AFP)
Michel Suleiman i saudijski princ Salman bin Abdulaziz al-Saud (Foto: AFP)
Libanski predsjednik Michel Suleiman izjavio je da će Saudijska Arabija dati tri milijarde dolara za kupovinu oružja iz Francuske s ciljem podrške i jačanja libanske vojske.

Najava je došla u vrijeme kada je francuski predsjednik François Hollande došao u posjetu Saudijskoj Arabiji. Suleiman je kazao da je ovo najveća donacija ikad kada je riječ o libanskoj vojsci.

"Sretan sam što mogu reći da će saudijske vlasti dati grant od tri milijarde dolara da ojačaju našu vojsku", rekao je Suleiman, prenijeli su libanski mediji.

Hollande je na konferenciji za medije u Rijadu u Saudijskoj Arabiji rekao da je Francuska spremna isporučiti oružje libanskoj vojsci. Donacija je došla u pravo vrijeme, budući da se Liban trenutno nosi sa posljedicama rata u susjednoj Siriji. Tamošnji sukob doveo je do dubokih podjela u Libanu te paralizirao politički sistem do te mjere da privremena vlada od aprila nema skoro nikakvu efikasnost.

U proteklom periodu u Libanu se desilo više smrtonosnih bombaških napada, što samo pospješuje sektaške sukobe. Najnovije nasilje desilo se prošlog petka, kada je u eksploziji automobila bombe ubijen sunitski političar koji je bio kritičan prema Siriji i šiitskoj militantnoj grupi Hezbollah.

Predsjednik Suleiman je zaključio kako Libanu sve više prijete sektaški sukobi i ekstremizam, zbog čega je jaka vojska u ovom trenutku veoma značajna.