Svijet
162

Saudijke se oglušile o prijetnje i zabrane i sjele za volan

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekoliko žena iz Saudijske Arabije hrabro su danas sjele za volan svojih vozila prkoseći tako vladinim prijetnjama da će biti uhapšene i krivično gonjene ako uzmu učešće u akciji protiv saobraćajnih propisa koji važe samo za muškarce, saopćili su aktivisti.

U nekim dijelovima Rijada bile su pojačane saobraćajne kontrole, no to ipak nije spriječilo žene da dignu svoj glas protiv rigidnih i diskriminirajućih pravila.

Na YouTubeu i Twitteru postavljeno je nekoliko videa koji prikazuju žene kako voze voze ulicama Rijada, po regionu Al Ahsa i gradu Džedi, ali nije moguće provjeriti kada su ti snimci napravljeni, piše Reuters.

Vlasti Saudijske Arabije upozorile su ranije žene da ne učestvuju u današnjem protestu zbog zabrane upravljanja automobilima.

Saudijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova naglasilo je da će svako ko prekrši zabranu biti kažnjen, a u džamijama širom zemlje u petak su žene pozivane da ostanu kod kuće.

Oko 17.000 ljudi potpisalo je peticiju u kojoj se traži da se ženama dozvoli da upravljaju vozilima ili da se objavi objašnjenje zašto bi trebalo da ostane na snazi.

Protesti u Saudijskoj Arabiji su zabranjeni, no organizatori tvrde da ovdje nije riječ o protestima jer nisu pozvali žene da se masovno okupljaju već da jednostavno u pratnji muškog člana porodice sjednu za volan automobila.