Zakon stupa na snagu uskoro
0

Saudijke konačno mogu raditi u prodavnicama donjeg rublja

Sarajevo-x.com
Saudijke će konačno slobodno kupovati donje rublje (Foto: AFP)
Saudijke će konačno slobodno kupovati donje rublje (Foto: AFP)
Zakon koji će ženama omogućiti da rade u prodavnicama donjeg rublja u ultrakonzervativnoj Saudijskoj Arabiji uskoro bi mogao stupiti na snagu, piše BBC.

Aktivisti i zagovornici ovog zakona se nadaju da će konačno doći kraj neugodnostima kada je u pitanju kupovina donjeg rublja jer su do sada žene usluživali isključivo muškarci.

Aktivistice su Facebook kampanjom vršile pritisak na nadležne da konačno započnu promjene. Čak su pozivale i na bojkot kupovine donjeg rublja, a sada je kralj Abdulah kraljevskim dekretom konačno zabranio muškarcima da obavljaju ovaj posao.

"Bilo je i vrijeme. Bila je ovo duga borba i vlasti su konačno došle pameti", kazala je novinarka Samar Fatany, dodavši da su žene koje su to sebi mogle priuštiti radije kupovale u inozemstvu nego da se moraju crvenjeti dok muškarcu otkrivaju veličinu svog veša.

Novi zakon bi mogao otvoriti 40.000 radnih mjesta za Saudijke koje su do sada imale male ili nikakve mogućnosti zaposlenja.

Ženama je bilo teško naći posao u trgovinama jer je saudijski muftija, šeik Abdel Aziz al-Sheikh upozorio vlasnike radnji da je zapošljavanje žena "zločin zabranjen šerijatskim zakonom".

Kako se vjerske vlasti protive kraljevoj uredbi Ministarstvo rada imenovalo je 400 inspektora koji će nadzirati provedbu uredbe.