Arapska štampa
0

Saudijci strahuju od izraelskih ptica špijuna

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U novinama u Saudijskoj Arabiji pojavio se članak u kome se izražava strahovanje da su izraelske obavještajne službe u špijunaži počele da koriste i orlove-lešinare.

Tvrdi se da se u grad Hilal u saudijskoj pustinji spustio bjeloglavi sup. Neko ga je uhvatio i ustanovio da na nozi ima prsten na kome piše R65. Kada su malo pažljivije pregledali pticu, primijetili su i da nosi minijaturni radioodašiljač na kome na engleskom jeziku piše "Vlasništvo Univerziteta u Tel Avivu", prenosi BBC.

U saudijskoj štampi ubrzo su se pojavile špekulacije da je pernati posjetilac zapravo agent izraelske obavještajne službe Mossad i dio cionističke zavjere.

Kada su te spekulacije stigle do Izraela, odbačene su kao potpuno apsurdne.

Leshan Yoshi s Univerziteta u Tel Avivu rukovodi projektom u kome je taj orao dobio prsten i radio odašiljač.

"To je radiopredajnik kakav koristimo već 20 godina. Kada bjeloglavom supu ugradite taj predajnik onda možete tačno da pratite kuda orao leti, od Izraela do Saudijske Arabije i nazad", tvrdi on.

"Tog orla smo uhvatili prije dvije godine u Judejskoj pustinji, ugradili mu predajnik i otada ga pratimo. On se uglavnom kreće u našem regionu. Ali neki bjeloglavi supovi odlaze do Saudijske Arabije ili do Turske. Jedan od njih je čak iz Izraela otišao do Finske. Njihov broj se dramatično smanjio, pa ih pratimo da bismo vidjeli kako najbolje da ih zaštitimo", rekao je Yoshi.

"Ako Saudijci nisu znali o čemu je riječ trebalo je samo da pitaju bilo kog stručnjaka. Ovaj sistem praćenja ptica uz pomoć predajnika nije ništa novo. Tu nema nikakve kamere, to je samo radio predajnik. I taj sistem se primjenjuje širom svijeta. Ako pitate bilo kog stručnjaka on će vam reći da je to naučno istraživanje", kazao je Yoshi za BBC.

Prošlog mjeseca, po riječima Yoshia, jedna od ptica koje pratimo otišla u Siriju i tamo ju je uhvatio dječak čije je golubove pokušala da napadne na krovu.

"Na sreću, stric tog dječaka je vidio da ptica nosi predajnik i znao je da je ona zaštićena i da je treba osloboditi", dodao je on.