Karikatura Obame
0

Satira ili neukus i uvreda?

FENA
Izborni štabovi oba američka predsjednička kandidata za novembarske izbore kažu da je neukusna i uvredljiva karikatura jednog od kandidata - Baracka Obame - kao muslimana i njegove supruge kao teroristkinje objavljena u magazinu The New Yorker.

Na karikaturi, objavljenoj na naslovnici ovog magazina, vidi se bračni par Obama u Bijeloj kući, dok u pozadini u kaminu gori američka zastava a na zidu visi slika, naizgled, Osame bin Ladena.

Urednik New Yorkera David Remnick, prenosi BBC, kaže da karikatura treba biti ismijavanje načina na koji kritičari s desnice predstavljaju javno kandidata Demokratske stranke Baracka Obamu.

U tekstu na unutrašnjim stranicama istog broja New Yorkera iznose se optužbe Obaminih kritičara zbog navodnog pribjegavanja taktici zastrašivanja birača u kampanji i lažnoj karakterizaciji Obame kao prikrivenoga radikalnog muslimana.

Izborni štabovi oba predsjednička kandidataBaracka Obame i republikanca Johna McCaina, kažu, međutim, da ovakva naslovnica uticajnog magazina može potaknuti predrasude koje pokušava ismijati.