NASA
0

Satelitski snimak "ledom okovane Britanije"

SRNA
Američka agencija za svemirska istraživanja (NASA) snimila je iz svemira Veliku Britaniju koja je okovana snijegom i ledom.

Na satelitskom snimku cijelo britansko ostrvo je bijelo, jer je zahvaćeno velikim snježnim padavinama i talasom neuobičajeno niskih temperatura.

Prema pisanju brtanske štampe, obustavljene su isporuke gasa za skoro stotinu fabrika kako bi se sačuvalo dovoljno ovog energenta za domaćinstva, koja zbog niskih temperatura za grijanje troše rekordne količine gasa.

Britanski dnevnik Guardian ističe da je to prvi put za posljednjih 20 godina da su fabrikama prekinute isporuke gasa.

Više hiljada škola je zatvoreno, putevi su zaleđeni, rezervi soli ima za još nekoliko dana, dok meteorolozi za naredne dane najavljuju nove snježne padavine i niske temperature te dolazak hladnog vjetra sa istoka.

List Daily Telegraph piše da je u posljednja dva dana ledeni talas odnio pet ljudskih života, čime je broj žrtava hladnog vremena od kraja decembra porastao na 22.

Guardian je upozorio da bi na sjeveru, u Škotskoj, koja je vjerovatno najteže pogođena hladnim talasom i do milion ovaca moglo da ugine od gladi i hladoće jer poljoprivrednici ne mogu da se probiju do životinja koje je snijeg zatekao na brdima i u planinama.