Kina
0

Satarom ranio šest mladih žena

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Čovjek naoružan satarom ranio je šest mladih žena u južnom dijelu Kine prije nego što je izvršio samoubistvo, što je posljednji u nizu sličnih napada koji su šokirali naciju, objavili su danas državni mediji.

Napad se dogodio sinoć u jednom tržnom centru u gradu Fošan u provinciji Guandong, objavio je dnevnik Guangzhou Daily.

Prema javljanju medija, sve ukazuje na to da je napadač namjerno napao samo mlade žene.

Pet žrtava nalazi se i dalje na bolničkom liječenju. Dvije djevojke su u teškom stanju. 

Napadač je izvršio samoubistvo skočivši sa trećeg sprata. Policija ispituje motive ovog napada.

U gradovima širom Kine preduzete su razne mjere bezbjednosti nakon niza napada na djecu, posebno oko škola i obdaništa. Prema posljednjim podacima, u prethodnih pet napada u školama  i obdaništima u Kini ubijeno je 17 lica, uključujući 15 djece, a ranjeno je 80 ljudi.

Analitičari navode da ovi napadi ukazuju na činjenicu da se Kina, gdje je bila niža stopa nasilja od zapadnih zemalja, suočava sa sve većom prijetnjom po bezbjednost od nezadovoljnih pojedinaca, porastom slučajeva mentalnih oboljenja i slabije socijalne kontrole. 
Rezultati istraživanja u Kini ukazuju na porast mentalnih oboljenja, od kojih su neka povezana sa stresom u najnaseljenijoj zemlji na svijetu u kojoj se ritam života sve više ubrzava, a podrška društva, kakva je postojala ranije, sada izostaje. 

U jednom od najgorih napada bivši ljekar nožem je na smrt izbo osmoro školske djece, a petoro ranio u provinciji Fudžijan u martu, u nastupu bijesa nakon što ga je ostavila djevojka. 

Ovaj napad sudije su opisale kao "oličenje zla" nakon što je na sudu prikazan snimak na kojem se vidi muškarac, koji je kasnije pogubljen, kako bodežom udara djecu po ulasku u školu. 

Tokom proteklog mjeseca jedan nezaposleni muškarac, ljut zbog niza ličnih i profesionalnih neuspjeha nožem je ranio 29 djece i troje odraslih u obdaništu u gradu Taiksing na istoku Kine. 

Takođe, tokom prošlog mjeseca, farmer naoružan čekićem povrijedio je petoro djece i nastavnika u jednoj osnovnoj školi u provinciji Šandong, na istoku Kine a zatim se zapalio. 

Jedan 33-godišnji nastavnik, za kojeg se kasnije ispostavilo da je mentalno poremećen, ranio je 15 učenika i jednog nastavnika nožem u osnovnoj školi u južnoj provinciji Guangdong. 
Nove mjere bezbjednosti u Kini uključuju policijske patrole u blizini škola i praćenje osoba sa mentalnim poremećajima.

 Prema rezultatima posljednjeg istraživanja, 173 miliona odraslih Kineza pati od nekog oblika mentalnog poremećaja, od toga 91 posto ne prima nikakvu profesionalnu pomoć.