Svijet
7

Satanski stihovi: Glava Salmana Rushdija ucijenjena za dodatnih 540.000 eura

Klix.ba
Salman Rushdie (Foto: EPA)
Salman Rushdie (Foto: EPA)
Iranske državne medijske kuće dodale su 540.000 eura na cijenu glave britanskog pisca i autora Salmana Rushdija.

Njegov život ucijenio je Ajatolah Homeini 1989. godine zbog knjige "Satanski stihovi" koju su čelnici islamske revolucije proglasili blasfemijom. Bogati iranski vjerski dužnosnici su za ubistvo pisca ponudili novčani iznos od 2,4 miliona eura.

Prije četiri godine taj iznos je povećan na oko tri miliona eura, a na 27. godišnjicu izdavanja Ajatolahove fetve taj iznos je povećan za 540.000 eura i to na inicijativu medijskih kuća pod patronatom države.

Sama iranska novinska agencija Fars donirala je 27.000 eura, dok je učešće uzelo oko 40 medijskih kuća, prenosi Reuters.

  1. februara 1989. godine, Ajatolah Homeini izdao je fetvu u kojoj poziva na smrt Rushdija i izdavača sporne knjige. Tokom masovnih protesta koji su tada organizovani poginulo je najmanje šest osoba.

"Satanski stihovi" inspirisani su životom poslanika Muhameda, dok se sam naziv knjige bazira na kontroverzi o navodno uklonjenim ajetima iz Kur'ana. Rushdie se tako decenijama nalazi pod konstantnom zaštitom policije, a svoj rad je nastavio uspješno čemu svjedoče brojne nagrade.