Mjerilo nuklearne opasnosti
0

"Sat za Sudnji dan" pomjeren na pet minuta do ponoći

Sarajevo-x.com
(Foto: AFP)
Sat za Sudnji dan, simbolično mjerilo nuklerane opasnosti, pomjeren je za minut unaprijed, na pet minuta do ponoći, zbog neadekvatnog napretka na području rješavanja nukleranih i klimatskih problema.

Bilten atomskih naučnika (BAS) objavio je pomak kazaljke na pet minuta do ponoći. Posljednje pomjeranje zabilježeno je 2010. godine. Naučnici kažu kako je razlog pomjeranja nemogućnost mnogih nacija da kontrolišu širenje nuklearnog naoružanja.

Grupa koja je napravila sat 1947. godine, smatra kako su svjetski lideri prije dvije godine radili na problemu nuklearnog naoružanja.

"Ali, u mnogo slučajeva to se nije nastavilo", naveli su naučnici u svom saopćenju.

Jayantha Dhanapala, član BAS-a i bivši pomoćnik glavnog sekretara UN-a za razoružanje, kaže kako su napredak u ovom polju postigli Amerika i Rusija, ali neke zemlje uveliko zaostaju.

"Nedostatak odgovora Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Irana, Pakistana, Egipta i Izraela o pitanju zabrane proizvodnje i upotrebe nuklearnog naoružanja u slučaju Sjeverne Koreje donosi zabrinutost i rizik u svijetu", kazao je Dhanapala.

U BAS-u kažu kako je su zabrinuti zbog moguće upotrebe nuklearnog naouražanja na Srednjem istoku i u drugim dijelovima Azije.

Također, predstavnici BAS-a vjeruju kako smo mnogo toga lošeg napravili kada je riječ o klimatskim promjenama na Zemlji i da više nema povratka.

"Bojim se da nećemo moći spriječiti katastrofalne promjene u Zemljinoj atmosferi", kazala je Allison Macfarlane, naučnica i članica Sigurnosnog odbora BAS-a.