Plinska kriza
0

Sastanci posljednja i najbolja šansa za Rusiju i Ukrajinu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sastanci narednih dana su posljednja i najbolja šansa za Rusiju i Ukrajinu da pokažu da su ozbiljni partneri po pitanju dopremanja gasa Evropi, izjavio je danas glasnogovornik Evropske komisije Johannes Leitenberger.

Ti sastanci će biti test za to da li su ove zemlje kredibilni partneri, istakao je portparol EK na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

U Moskvi će sutra biti održan samit zemalja potrošača ruskog gasa.

Leitenberger je potvrdio da će na sastancima učestvovati evropski komesar za energetiku Andris Pibalgs i češki ministar za industriju Martin Riman.

Očekujemo ozbiljan razgovor Rusije i Ukrajine, naglasio je Leitenberger.

Evropska unija je ranije danas upozorila Rusiju i Ukrajinu da će kriza vezana za tranzit gasa imati značajne finansijske, ekonomske i političke posljedice za obje zemlje, saopćilo je češko predsjedništvo EU.

Na ambasadorskom sastanku posvećenom krizi, članice EU su dogovorile da govore snažno i jednim jezikom i da je prvi i najznačajniji prioritet hitna obnova isporuka ruskog gasa ka EU kroz Ukrajinu.

Rusija i Ukrajina su pozvane da bez odgađanja riješe svoju bilateralnu raspravu i da odmah primijene potpisane odredbe.

Trenutna situacija šteti kredibilitetu Rusije i Ukrajine kao pouzdanih zemalja izvora i tranzita gasa.

Takva situacija će imati ozbiljne finansijske, ekonomske i političke posljedice za obje zemlje, ističe se u češkom saopćenju.