Svijet
0

Sastanak tužitelja Hrvatske, BiH i Srbije zbog snimaka iz "Oluje"

FENA
Glavni državni advokat Hrvatske, Mladen Bajić danas će sa srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i državnim tužiteljem Bosne i Hercegovine Marinkom Jurčevićem razgovarati o snimkama navodnih ratnih zločina počinjenih tokom akcije "Oluja", doznaje se u Državnom odvjetništvu.

Sastanak će se održati tokom dana i biti će zatvoren za javnost. Nakon sastanka neće biti izjava, a sudionici će odlučiti hoće li naknadno objaviti saopćenje, izjavila je Hini glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin.

Potvrdila je da će tema razgovora biti nedavno objavljene amaterske video snimke navodnih ratnih zločina nad srpskim civilima, koje su nedavno objavile srbijanske televizijske stanice.

Nakon prikazivanja snimki zločina na području Dvora na Uni u Hrvatskoj i BiH pokrenute su istrage.

Hrvatski glavni državni advokat zatražio je od Tužiteljstva za ratne zločine Srbije, ali i Haškog suda sve podatke, dokumentaciju i druge materijale koji bi mogli koristiti u istraživanju zločina na području sela Gornji i Donji Žirovac.

Državno odvjetništvo ranije je izvijestilo da je pregledom snimki utvrđena "osnovana sumnje da su nepoznati pripadnici Armije BiH" na tom području počinili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika.