Ambasador BiH u Pragu
0

Sastanak s predstavnicima ministarstva Češke

FENA
Ambasador Bosne i Hercegovine u Pragu Ivan Orlić primio je predstavnike Ministarstva industrije i trgovine Češke Republike, koji su ga obavijestili o načinu na koji će Češka kao zemlja partner ove godine nastupiti na Zeničkom privrednom sajmu (ZEPS).

Pored češkog ministarstva industrije i trgovine i češke industrijske i trgovačke komore, nastupit će i 17 kompanija iz oblasti ekologije, energetike, solarne energije, turizma, te dvije specijalizirane eksportne državne agencije Chech Invest i Chech Trade.

Nastup čeških kompanija, kao takozvanu Nacionalnu priredbu sponzora, podupire Ministarstvo industrije i trgovine Češke Republike.

Tokom sajma bit će organiziran niz propratnih aktivnosti, kao što su radionice i stručni seminari koji imaju za cilj informirati češke i bh. privrednike o mogućnosti unapređenja privredne saradnje dviju izrazito prijateljskih zemlja.

Odluka češke strane o državnoj pomoći sudjelovanja čeških kompanija na ZEPS-u rezultat je napora Ambasade BiH u Pragu i Ambasade Češke Republike u Sarajevu, a ostvarena je u iznimno velikoj konkurenciji sajmova u svijetu na kojima nastupaju češki privrednici.

Vanjskotrgovinska razmjena dviju zemalja iznosi oko 174 miliona KM godišnje, a bh. pokrivenost uvoza izvozom, za prvih šest mjeseci ove godine, bitno raste i iznosi četiri posto što je stavlja na peto mjesto ljestvice pokrivenosti izvoza uvozom najvećih vanjskotrgovinskih partnera BiH, saopćeno je iz MVP-a BiH.