U ponedjeljak u Briselu
0

Sastanak ministara vanjskih poslova EU

FENA
Šefovi diplomatija država-članica Evropske unije sastat će se u u ponedjeljak, 27. jula, u Bruxellesu radi dvodnevnog sastanka tokom koga će razmotriti niz tema - od Somalije do Gruzije.

Šefovi diplomatije 27 država-članica, međutim, ovoga puta neće razgovarati o procesu evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana, rečeno je Tanjugu u pres-službi EU.

  • Zapadni Balkan neće biti na dnevnom redu sastanka ministara spoljnih poslova EU, rekao je predstavnik za štampu švedskog predsjedništva Jergen Gren.

Grin, je kazao da će na marginama sastanka biti riječi o Makedoniji tokom sastanka evropske trojke i makedonskog ministra vanjskih poslova Antonija Milošoskog.

  • To je jedini kontekst u kome će biti pomenuta neka zemlja zapadnog Balkana, primjetio je švedski diplomata.

Najavljeno je da će na ministarskom sastanku biti riječi o strategiji Evropske komisije za Baltičko more, kandidaturi Islanda za prijem u EU, situaciji u Somaliji, mogućem produžetku Unijine posmatračke misije u Gruziji, kao i o Iranu i Sjevernoj Koreji.

Na marginama sastanka bit će, takođe, održan susret evropske trojke i predstavnika Bjelorusije.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt će na sastanku predstaviti radni program predsjedavanja Stockholma EU-om, takođe je najavljeno.