EU
0

Sastanak ministara energetike o sigurnosti atomskih centrala

SRNA
EU je za sutra sazvala vanredan sastanak ministara energetike, zvaničnika za nuklearnu sigurnost i predstavnika velikih nuklearnih kompanija radi preispitivanja mjera sigurnosti u više od 150 reaktora na evropskom kontinentu.

Sastanak je organizovan u vrijeme nuklearne uzbune u Japanu, gdje stručnjaci pokušavaju da ohlade reaktore centrale Fukushima, koja je oštećena u snažnom zemljotresu (od 11. marta), kako bi se izbjeglo topljenje nuklearnog goriva i izbijanje radijacije u okolinu.

"Cilj sastanka je da se dobiju informacije iz prve ruke o planovima i sigurnosnim mjerama koje su na snazi", saopštila je Evropska komisija.

Antinuklearni demonstranti izašli su na ulice gradova širom Evrope sa zahtjevom da se odsutane od planova za gradnju novih reaktora.

Većina članica EU koristi nuklearnu energiju. Prednjači Francuska, sa 19 centrala i 58 reaktora. Slijede Britanija sa 19 reaktora u devet centrala, te njemačka sa 17 reaktora, Švedska sa 16, Češka sa šest, Španija sa devet, Belgija, Mađarska i Slovačka imaju po četiri reaktora, Bugarska, Holandija i Rumunija po dva, a Slovenija, Grčka i Litvanija po jedan.