Kako prevladati krizu?
0

Sastanak lidera SAD, Meksika i Kanade

SRNA
Američki predsjednik Barak Obama, kanadski premijer Stiven Harper i meksički predsjednik Felipe Kalderon razgovaraće na dvodnevnom samitu u Gvadalahari o načinima savladavanja ekonomske krize, nesmetanim trgovinskim odnosima i opasnostima od meksičke narko bande, koja djeluje od Meksika do Kanade.

Obamin savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džim Džons vjeruje da će ovaj samit, koji je počeo danas, biti "samo korak ka nastavku dijaloga koji će kasnije rezultirati nekim sporazumima".

Očekuje se da će američki predsjednik Barak Obama inicirati pitanje spora u vezi sa ulaskom kamiona iz Meksika u SAD.

U okviru Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini meksički kamioni mogu slobodno da ulaze u SAD, ali američke kompanije to zabranjuju, pozivajući se na "bezbjednosne razloge".

Mekisko je s toga uveo tarife od 2,3 milijarde dolara na američke proizvode u martu nakon čega je Obama prihvatio program kojim se dozvoljava meksičkim kamionima da voze i na teritoriji SAD.

Američke poslovne grupe vrše pritisak na Bijelu kuću da riješi to pitanje jer to, kako kažu, ugrožava njihovo poslovanje.

Očekuje se da će kanadski zvaničnici postaviti pitanje o klauzuli "kupujmo američko" u stimulativnom planu vrijednom 787 milijardi dolara, strahujući da bi to moglo zatvoriti mnoge kanadske kompanije, koje djeluju u SAD.

Problem meksičkih narko bandi posebno će biti razmatran na samitu nakon drastičnog povećanja ubistava u međusobnim obračunima, uprkos trogodišnjim aktivnostima vlasti Meksika koje je organizovao predsjednik Felipe Kalderon.

Broj ubijenih ove godine od nasilja u vezi sa drogom tri puta je veći nego 2008. godine, a policija u SAD i Kanadi za nasilje i kriminal krivi meksičke kartele.

Barak Obama podržava napore Kalderona, ocjenivši da on čini pravu stvar i da je do sada pokazao izvanrednu hrabrost u borbi protiv narko bandi.

Američki predsjednik obećao je punu podršku Kalderonu tokom posjete u aprilu, ali Meksiko se žali da se predugo čeka na pomoć u vidu opreme i obuke i nada se da će ovaj samit donekle ubrzati stvari.

Lideri su obećali i saopštenje o novom virusu gripa tipa A /H1N1/, kao i klimatskim promjenama u okviru priprema za međunarodne razgovore u Kopenhagenu u decembru.