Svijet
1

Sastanak Kerry-Abbas: Palestinci i Izraelci će suziti razlike

Anadolija
John Kerry i Mahmud Abbas (Foto: AFP)
John Kerry i Mahmud Abbas (Foto: AFP)
Američki ministar vanjskih poslova John Kerry sastao se sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom po drugi put u manje od 24 sata u okviru novog kruga mirovnih pregovora koji imaju za cilj postići održivi mir između Izraela i Palestine, javlja Anadolu Agency (AA).

Očekuje se da će Kerry održati konferenciju za novinare nakon sastanka sa palestinskim liderom i prije nego što se vrati u Jeruzalem, gdje će se sastati sa predstavnicima izraelske vlade.

Kerry se sastao sa Abbasom u Ramallahu i u petak, nakon čega je održao sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom vanjskih poslova Avigdorom Liebermanom. Nakon ovih sastanaka, šef američke diplomatije je kazao da je još uvijek moguće postići mirovni sporazum između Palestine i Izraela, ali, kako je istakao, postoje poteškoće.

On je u četvrtak rekao da će i Palestinci i Izraelci ''morati napraviti teške izbore ukoliko žele postići mir''. 

“Moj plan je raditi s obje strane kako bi suzili razlike. To će biti smjernice za pregovore“, rekao je Kerry na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Netanyahuom.

Kerry je stigao u Izrael u četvrtak. To je njegova deseta posjeta ovom regionu otkako je imenovan za funkciju državnog sekretara u februaru prošle godine. 

Palestina i Izrael nastavili su mirovne pregovore u junu prošle godine uz američko posredništvo nakon pauze od tri godine.

Rezultati pregovora, koji se fokusiraju na pitanja poput granica, jevrejskih naselja i povratka palestinskih izbjeglica, nisu još uvijek otkriveni.