Svijet
0

Sastanak iračkog kriznog kabineta o tenzijama s Turskom

FENA
Iračka vlada će danas održati hitan sastanak kriznog kabineta nakon turskih prijetnji o upadu na sjever zemlje radi likvidiranja baza kurdskih pobunjenika, objavio je premijerov ured.

Istovremeno, irački potpredsjednik Tarek al-Hashemi je započeo u utorak posjetu Turskoj, gdje će se sastati s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Abdullahom Gullom.

"Premijer Nuri al-Maliki je sazvao sastanak krizne ćelije radi razmatranja događaja na granici između Iraka i Turske", navodi se u saopćenju objavljenom u noći s ponedjeljka na utorak.

Ova iračka diplomatska mobilizacija uslijedila je u trenutku dok turski parlament treba da razmotri zahtjev kojim se turskoj vojsci odobrava upad na sjever Iraka protiv pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK).

"Svjestan problema naših turskih prijatelja", Maliki tvrdi da je "njegov kabinet spreman da na visokom nivou, s dužnosnicima turske vlade pokrene razgovore u cilju rješavanja svih neriješenih problema".

On je naglasio "dobre odnose dvaju susjeda i odbacio eventualnost vojnog rješenja u rješavanju problema dviju zemalja".

"Iračka vlada razmatra mogućnosti smirivanja tenzija sa svojim turskim susjedom i zabrinuta je za svoju sigurnost i stabilnost", navodi se dalje u saopćenju premijera Malikija.