Svijet
0

Sastanak Davutoglu - Merkel: Bez rješenja sirijskog problema, teško je riješiti izbjegličku krizu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski premijer Ahmet Davutoglu je u vladinom uredu u palati Dolmabahce u Istanbulu primio njemačku kancelarku Angelu Merkel sa kojom je tom prilikom razgovarao o aktuelnim regionalnim i globalnim temama.

Njemačka kancelarka Merkel boravi u posjeti Turskoj, a nakon sastanka sa turskim kolegom Davutogluom je prisustvovala zajedničkoj konferenciji za novinare na kojoj su sagovornici istakli da su poseban akcent imali na pregovore o pitanjima bliskoistočne krize i rata u Siriji.

"Detaljno smo razgovarali i o nedavnim povredama turskog zračnog prostora i promjeni ravnoteže među snagama u Siriji. Posebno sam se zahvalio Merkelovoj za trogodišnji instalaciju Patriot raketa u Turskoj. Ona je istakla da ćemo nastaviti saradnju s ciljem očuvanja sigurnosti i stabilnosti u Turskoj. O tome će razgovarati i naši resorni zvaničnici. Turska i Njemačka imaju zajednički sistem odbrane u savezu NATO", kazao je Davutoglu.

Davutoglu je izrazi spremnost Ankare na svaki vid saradnje kako bi pomogla u rješavanju izbjegličke krize u Evropi. Merkel je kazala da se evropske zemlje sučeljavaju sa krizom koja je prerasla granice kontrole i da je neophodno dodatno intenziviranje saradnje na relaciji Berlin-Ankara. Uporedo s tim, Davutoglu je ponovio raniji stav Ankare da je uspostava „sigurne zone“ na sjeveru Sirije potrebna kako bi se zaustavio val izbjeglica.

Premijer Davutoglu je kazao da i Turska i Njemačka osjećaju nezadovoljstvo zbog činjenice da nije pronađeno rješenje sirijske tragedije ni nakon pet godina i poručio da je bez rješavanja sirijske krize izuzetno teško riješiti i izbjegličku krizu u Evropi i drugim regijama.

"Da u Siriji nije došlo do krize, ni mi danas u Turskoj, Njemačkoj i u ostatku Evrope ne bi bili suočeni s problemom vala izbjeglica. Zato smo posebno razgovarali o problemima u Siriji i usaglasili poziv svim zemljama međunarodne zajednice da se odgovorno ponašaju i ne uzrokuju dodatna produbljivanja sirijske krize", kazao je Davutoglu.

Pohvalivši humanitarnu dimenziju koju kancelarka Merkel zagovara o rješavanju izbjegličke krize, Davutoglu je istakao da brojni lideri zatvaraju svoje granice i zalažu se za deportaciju izbjeglica, a da kancelarka Merkel ne zatvara oči pred stvarnim problemom i zagovara humanitarni pristup tom pitanju.

Osvrnuvši se i na proces integracije Turske u Evropsku uniju, Davutoglu je rekao da očekuje znatno ubrzanje u tom pogledu i smatra da je spremna otvoriti novih pet poglavlja u pregovorima.

Izrazivši spremnost da Turska i Njemačka sarađuju u borbi protiv ilegalnih migracija i krijumčara ljudima, Davutoglu je poručio da su migracije pojava koja se mora voditi u uređenim i legalnim okvirima.

"Turska i Njemačka će rame uz rame raditi na rukovođenju migracija usklađenih sa zakonskim okvirima. Za rješavanje izbjegličke krize u korijenu je uvjet naša saradnja i na rješavanju sirijskog problema", smatra šef turske vlade.

Osvrnuvši se i na pitanja aktiviranja Sporazuma o readmisiji migranata, Davutoglu je kazao da će taj sporazum biti okvir za legalne migracije, te dodao da smatra da se taj sporazum mora aktivirati uporedo sa uvrštavanjem turskih građana u prava slobodnog kretanja u Schengenu.

"To je nešto što smo usaglasili i prije postojanja sirijske krize. Planirano je da to bude u 2017. godini, ali ubrzano radimo na tome u pregovorima, gdje nije samo uključena Njemačka već i ostatak Evropske unije. Nadamo se da će od jula naredne godine početi implementacija i Sporazuma o readmisiji i sporazuma o schengenskim vizama", rekao je Davutoglu.

Na novinarsko pitanje da komentira činjenicu da je posjeta Merkelove upriličena dvije sedmice uoči parlamentarnih izbora u Turskoj, Davutoglu je kazao da su Turska i Njemačka savezničke i prijateljske zemlje i da nema vremenskih usvlovljavanja kada su u pitanju njihovi diplomatski razgovori.

Dodao je da je humanitarna dimenzija današnjeg susreta u prvom redu jer se razgovaralo o pitanjima života izbjeglica i ratovima ugroženih, te naglasio da nikakve političke ili druge konotacije ne smiju biti prepreka takvim razgovorima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da je današnji susret sa Davutogluom bio izuzetno konstruktivan u kontekstu razmjene stavova o važnim regionalnim i globalnim temama.

Ističući da je proces integracije Turske u EU u toku, Merkel je kazala da Njemačka želi da otvori Poglavlje 17 u pregovorima koje se odnosi na usklađivanje finansijske i ekonomske politike, a da je uz nastavak pregovora moguće skoro otvaranje i poglavlja 23. i 24. koja se odnose na pitanja poreza i prava, te pravde i sigurnosti.

Merkel je također naglasila da je Turska važna članica NATO-a i da kao takva ima podršku Njemačke i drugih članica, piše Anadolu Agency.