Mjere protiv Damaska
0

Sastanak Arapske lige u Rabatu, u Siriji 90 mrtvih

FENA
Arapska liga će danas, na sastanku u Maroku, razmotriti daljnje jačanje pritiska na Siriju, u kojoj je za 24 sata ubijeno najmanje 90 ljudi.

Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja treba da razgovaraju o daljim mjerama protiv Damaska, koje obuhvaćaju sankcije i povlačenje ambasadora.

Sirija je saopćila da neće prisustvovati sastanku u Rabatu, javio je AFP.

U toj zemlji je za 24 sata ubijeno najmanje 90 ljudi, što je jedan od najsmrtonosnijih bilansa od početka pobune, polovinom marta, protiv režima sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, saopćila je Sirijska organizacija za ljudska prava.

Organizacija, sa sjedištem u Londonu, navela je za "Glas Amerike" da je dokumentirala ubistva 38 civila i 18 vojnih dezertera u provinciji Dari, kao i nekoliko smrtnih slučajeva u Hami i Homsu.

Na tijelima nekih žrtava bilo je tragova mučenja, tvrdi ta grupa.

Sirijska slobodna armija, sastavljena od dezertera, saopćila je da su njene snage u jučerašnjim sukobima ubile 34 vojnika Asadovih snaga.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon jučer je ponovo apelirao na sirijskog predsjednika da "zaustavi ubijanje vlastitog naroda", dok je jordanski kralj Abdullah pozvao Asada da podnese ostavku. On je prvi arapski lider koji je uputio sličan apel, prenio je Tanjug.

Jordan je jedna od 18 arapskih zemalja koje su u subotu glasale za suspenziju članstva Sirije u Arapskoj ligi. Suspenzija stupa na snagu danas.