Svijet
0

Sastali se predstavnici zemalja koje bi gradile nove plinovode

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zvaničnici zemalja ključnih za izgradnju plinovoda kojim bi se smanjila ovisnost Evrope o ruskom plinu, među kojim je i ambiciozni projekt Nabucco, sastali su se u petak u Pragu da izraze podršku tim projektima.

"Treba da pošaljemo snažan politički signal da Evropska unija i zemlje novog "Puta svile" započinju saradnju koja bi mogla dovesti do proširenja energetskih resursa i više energetske saradnje", izjavio je češki dopremijer Alexandr Vondra po dolasku na skup.

"Zbog toga treba da ujedinimo zemlje potrošače kao što je EU, zemlje snabdjevače kao Azerbejdžan, Turkmenistan i tranzitne zemlje kao što je Turska", dodao je on, prenosi AFP.

Od svih zamišljenih projekata, Nabucco, plinovod u dužini od 3.300 kilometara koji treba da poveže izvore u Kaspijskom moru s Austrijom preko Turske, najambiciozniji je.

Ali, projekt teško pronalazi investitore koji bi dali 7,9 milijardi eura koliko je potrebno za njegovu izgradnju, budući da je ekonomska kriza otežala situaciju.

Samitu osim lidera EU-a, prisustvuje turski predsjednik Abdullah Gul, azerbejdžanski i gruzijski predsjednici Ilham Alijev i Mihail Saakašvili i kazahstanski, turkmenistanski, ukrajinski uzbekistanski i egipatski ministri i doministri.

Skupu prisustvuju i zamjenik ruskog ministra energije Anatolij Janovski i specijalni američki predstvanik za euroazijsku energiju Richard Morningstar.