Jerusalem
0

Saslušan vojnik optužen za ubijanje Palestinaca

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Izraelsko vojno pravosuđe počelo je saslušanja u slučaju jednog vojnika optuženog da je ubio dvije Palestinke dok su nosile bijele zastave za vrijeme ofanzive u Gazi od decembra 2008. do januara 2009. godine, saopćila je u srijedu izraelska vojska.

Ova saslušanja bi mogla dovesti do prvog suđenja nekom izraelskom vojniku zbog ubijanja civila u toj ofanzivi, objavio je dnevni list Haaretz.

Vojni tužitelj Avihai Mandelblit je saslušao advokate optužbe, javili su mediji.

"Značajni dokazi" su prikupljeni koji bi mogli otvoriti put suđenju za ubistvo, objavio je Jerusalem Post pozivajući se na vojne izvore.

Izraelska nevladina organizacija za ljudska prava B'Tselem, koja je prva izvjestila o smrti dviju žena, 64-godišnje Riyeh Abou Hajaj i njene 37-godišnje kćerke Majde 4. januara 2009. godine, precizirala je da je vojnik otvorio vatru bez razloga na grupu od tridesetak civila koji su bježali iz svoje kuće pogođene tenkovskom granatom.

U operaciji "Čvrsto olovo", izvedenoj od 27. decnmbra 2008. do 18. janaura 2009. godine, ubijeno je oko 1.400 Palestinaca, većinom civila. Život je izgubilo i 13 Izraelaca, uglavnom vojnika.