Francuska
0

Sarkozyjevom napadaču šest mjeseci uslovne

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Sud u francuskom gradu Agen osudio je u petak Hermanna Fustera, recepcionara iz tog grada, koji je u četvrtak napao francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja na šest mjeseci uslovne zatvorske kazne.

Sud je, takođe, naredio Fusteru (32) da dobrovoljno radi u lokalnoj bolnici i ode na dvodnevni kurs na kome će naučiti kako da bude dobar građanin.

Na sudu je rečeno da je Fuster napisao poruku svojoj bivšoj supruzi prije incidenta da želi da udari Sarkozyja (smack in the mouth), dok je njegov advokat Loren Bruno rekao da je Fuster želio da razgovara direktno s francuskim predsjednikom (talk smack), prenosi AFP.

Bruno je naveo i da je Fuster dio "ogorčenih" i da je njegov potez da uhvati za rame predsjednika bio znak da mu je dosta svega.

Recepcioner iz Agena nasrnuo je u četvrtak na francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, ali su ga tjelohranitelji šefa države brzo savladali, poslije čega je priveden.

Tokom rukovanja sa stanovnicima Braxa, nadomak Tuluza, gdje je prisustvovao skupu gradonačelnika, Fuster je uhvatio za rame i pokušao da ugura u masu Sarkozyja, koji je bio vidno uznemiren zbog tog incidenta.

Fuster je osuđen za "nasilje protiv osobe koja obavlja javnu funkciju", a sam Sarkozy nije podnio tužbu protiv njega.