Iran
0

Sarkozyjev prioritet je oslobađanje Clotilde Reiss

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy "intervenirao je kod svih onih koji mogu imati utjecaja" na Iran kako bi bila oslobođena mlada Francuskinja Clotilde Reiss, saopćeno je u ponedjeljak iz francuskog predsjedništva.

"Predsjednik Republike pažljivo prati razvoj slučaja Clotilde Reiss", doznaje se iz predsjedništva.

Ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner je u nedjelju "zahtijevao" da Clotilde Reiss bude oslobođena jer "ni za šta nije kriva".

Mlada Francuskinja, koja se nalazi u zatvoru u Iranu zbog učestvovanja u protestima protiv reizbora predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, pojavila se u subotu pred sudom u Teheranu.

Kako je javila iranska državna agencija Irna, 24-godišnja Clotilde Reiss, lektorica francuskog jezika na univerzitetu u Ispahanu, priznala je da je učestvovala u protestima i da je napisala izvještaj za istraživački insititut koji je u nadležnosti francuske ambasade, prenio je AFP.

Agencije su u nedjelju prenijele da su Evropska unija kao i Francuska oštro kritizirale optužnicu protiv Clotilde Reiss koja je u Teheranu predavala francuski jezik, kao i dva namještenika zapadnih ambasada.

Švedska diplomatija, čija zemlja predsjedava EU-om, saopćila je da je suđenje upereno ne samo protiv Francuske i Britanije nego protiv cijele Unije koja ima 27 članica.

Unija traži trenutno oslobađanje svih uhapšenih.

Francuska diplomatija tvrdi da su optužbe za navodnu špijunažu u potpunosti neutemeljene. Slično je saopćenje izdao i britanski Foreign Office u vezi s optuženim Irancem koji je radio za britansku ambasadu, a također je optužen za špijunažu.

Francuskinja Clotilde Reiss optužena je za prikupljanje informacija o političkim protestima, njihovo fotografiranje i slanje fotografija u inozemstvo. Iranski mediji tvrde da je Francuskinja priznala da je "pogriješila".

Među optuženima je i iranski državljanin koji je dopisnik američkog sedmičnika Neewsweek iz Teherana.

Prije sedmicu dana održano je slično masovno suđenje protiv više od stotinu građana koji su optuženi za organizaciju i sudjelovanje u političkim protestima te pokušaj svrgavanja vlade.

Prošlog mjeseca je u Iranu uhapšeno na hiljade ljudi, pristalica reformi, koji su izašli na ulice kako bi protestirali protiv izbora za koje mnogi tvrde da su bili namješteni.

Umjerena struja u Iranu, kao i političari koji zastupaju reformsku liniju, kritizirali su održavanje "masovnih suđenja".

Organizacije koje prate situaciju s ljudskim pravima u Iranu tvrde da su priznanja optuženih rezultat mučenja u istražnom zatvoru.